Entre el somriure i la lluita

primaries compromís europaCom ja tots sabreu, Compromís ha iniciat un procés de primàries per elegir el candidat de la coalició en les eleccions europees, així com la configuració de la resta de la candidatura.

Un total d’11.577 persones formen part del cens que triarà entre els cinc candidats a encapçalar la llista: Julià Àlvaro, Enric Bataller, Isabel Martín (regidora en Paiporta), Pedro Sànchez i Jordi Sebastià (alcalde de Burjassot).

Aquests cinc candidats van protagonitzar un debat el passat dilluns 10 de març. L’acte es va dividir en tres blocs temàtics: economia, la veu dels valencians a Europa i la democràcia i la política europea.

En l’aspecte econòmic, Àlvaro va destacar la necessitat d’impulsar l’economia verda i sostenible a través de la radicalitat democràtica i la superació del sistema que proposa Compromís; Pedro Sànchez va posar èmfasi en el greu problema de l’atur juvenil, en una Política Agrària Comuna més justa i equitativa i en l’arribada del corredor mediterrani. Algunes de les propostes d’Isabel Martín eren la creació d’una banca pública, la recuperació del model social o una profunda reforma social. Per la seua banda, Jordi Sebastià va defensar la justícia social per davant de l’austeritat, és a dir, les polítiques econòmiques no poden anar en contra dels drets humans. Per últim, Bataller va exposar que la solució a aquesta crisi econòmica inclou quatre aspectes: política, dirigida a les persones; finançament, amb una banca pública i cooperatives de crèdit; organització, cal contemplar els moviments socials, les ONGs, etc. I l’objectiu, que ha de ser la implantació d’una economia verda.

Una vegada es va encetar el bloc de la veu dels valencians, Julià Àlvaro va citar com a exemple de què no s’ha de fer allò que ha ocorregut amb Canal 9 i va defensar la necessitat de tindre veu en Europa per poder resoldre les qüestions locals. Sebastià va defensar la necessitat de què Compromís es convertisca en l’oficina valenciana europea, ja que no hem tingut cap eurodiputat valencià que haja actuat com a tal. Seguint en aquesta línia, Enric Bataller veu en les eleccions europees una forma de defensar-nos com a poble i de recuperar la nostra dignitat, a més d’emprendre una política activa de protecció de l’agricultura. Per la seua part, Martín assegurava que cal defensar el nostre estil de vida però que, en ser una candidatura estatal, és necessari que no ens oblidem de la resta d’habitants de l’Estat. Per acabar, Sànchez va defensar la necessitat de vendre les nostres qualitats en Europa i de publicitar els nostres camps.

Per finalitzar el debat i en el marc de la política europea, alguns dels candidats van proposar l’inici d’un procés constituent que culminara en una Constitució europea. A més, la majoria coincidiren en l’objectiu principal: acostar Europa a la societat, convèncer la ciutadania que Europa és necessària.

Més enllà de totes les propostes i dels diferents punts de vista que vam poder observar, allò que més clar ens va quedar és que, siga quin siga el guanyador d’aquestes primàries, Compromís tindrà un molt bon candidat o candidata per entrar en el Parlament europeu.

Arxivat en: General

Comentaris

  1. vicent diu:

    i mes i mes i mes….

    http://www.publico.es/510015/los-traidores-a-suarez-se-llenan-la-boca-de-elogios-ante-su-feretro

    ja ho diuen els castellans, no es oro todo lo que reluce..

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *