foto compromísEnric Morera, portaveu de Compromís a les Corts Valencianes, ha explicat els detalls de la denúncia presentada pel seu grup al març i per la qual la jutge de Paterna ha citat a declarar al juliol els exresponsables de l’extinta radiotelevisió pública valenciana Lola Johnson, Luis Redondo, Lluís Motes, Nuria Romeral i José López Jaraba.

Morera ha anunciat que Compromís, que ha elaborat aquesta denúncia gràcies al suport de l’Associació Jurídica Primavera Valenciana, aportarà “successivament” més documentació, tant sobre els fets que ara s’investigaran, que comprenen des de 2010 fins al tancament de RTVV el 2013, com sobre altres possibles delictes anteriors a aquesta última etapa.

En aquest cas consideren que s’han vulnerat dos drets fonamentals (a la informació dels valencians i l’ús correcte dels diners públics) i han decidit denunciar judicialment perquè el Govern valencià no els ha deixat “una altra solució”.

El “modus operandi” que hauria desembocat en aquest “forat” econòmic consistia, segons Morera, en què RTVV, davant els “excessos” pressupostaris generats cada exercici per les contractacions irregulars o injustificades que realitzava, assumia aquest dèficit com a pèrdues i escometia una ampliació de capital que, al seu torn, assumia la Generalitat.

El consegüent i progressiu endeutament de l’Administració autonòmica l’obligava a endeutar-se amb crèdits bancaris i això és, segons ha explicat Morera, una “causa directa” de l’actual “empobriment” del País Valencià. Aquestes contractacions de RTVV “fora de pressupost” eren reiterades i va ser especialment significatiu, ha advertit, el cas de 2006, exercici en què va tenir lloc la visita del papa a València, l’organització del qual per part de l’ens públic també està sent investigada per la Justícia en el marc del cas Gürtel.

Compromís vol que s’investigue qui eren els beneficiaris d’aquestes contractacions i per això demanaven que es cités a declarar els que finalment acudiran al Jutjat com a imputats (segons informa el Tribunal Superior de Justícia), i en el cas que neguen la seua responsabilitat en la presa de decisions, diguen a la jutgessa qui els va ordenar que contractaren amb una o altra empresa o productora.

Jordi Sebastià, cap de llista de la coalició Primavera Europea i alcalde de Burjassot, localitat on s’ubica la seu de RTVV, ha reiterat el seu compromís que aquesta empresa pública “tornarà”, ha qualificat aquesta investigació judicial concreta de “cas clar de deute il·legítim”, i ha demanat que es faça una auditoria pública del deute de Radiotelevisió Valenciana.

Morera ha demanat també que Johnson, actualment secretària autonòmica de Comunicació en Presidència de la Generalitat, siga apartada del procés de concessió de llicències de TDT, i ha augurat que aquest cas pot marcar “un abans i un després” pel que fa a la responsabilitat de la gestió dels diners públics a Espanya.