Com ja sabeu,  recentment s’han iniciat obres al carrer Major del que no se’ns ha facilitat el projecte ni se’ns ha informat del que es pretén fer. Per fer estes obres, s’està perforant i obrint un canal.

IMG-20150131-WA0000

Un  veï/ ïna ens va fer arribar una foto d’un tram del canal que s’està fent en el que pel que es veu, els operaris van apartar les pedres i adoquins i en la que es pot observar el que sembla dos pedres de rodé. Des d’ací volem agrair la participació ciutadana i que ens envieu propostes, queixes i suggeriments.

IMG-20150130-WA0000

Això va fer que ens ficarem en marxa ja que al Pla General d’Ordenació Urbana d’Albalat dels Sorells, concretament al Catàleg de bens i elements patrimonials protegits, figura com a be o espai protegit l’Antic traçat de la “Via Augusta” que transcorria sobre el Traçat del C/ Major.

Aquest traçat te un nivell de protecció arqueològica, te la consideració d’Àrea de Vigilància Arqueològica i es regeix pel establert en el Títol III de la Llei 4/1998 de la Generalitat Valenciana de Patrimoni Cultural Valencià i particularment pel disposat en el seu article 62.

L’article 62 de la Llei 4/1998 de la Generalitat Valenciana marca que:

Article 62. Actuacions arqueològiques o paleontològiques prèvies a la execució d’obres.

  1. Per la realització d’obres, pública o privades, en immobles compresos en zones o àrees de protecció arqueològiques o paleontològiques, així com en general, en tots aquells en els que es conega o presumixca fonamentalment l’existència de restes arqueològiques o paleontològiques d’interès rellevant, el promotor de les obres deurà aportar al corresponent expedient un estudi previ sobre els efectes que les obres projectades pogueren causar en les restes d’esta natura, subscrit per un tècnic competent. Les actuacions precises per la elaboració del citat estudi seran autoritzades per la Conselleria de Cultura, educació i Ciència, que establirà els criteris als que s’ha d’ajustar l’actuació i es supervisarà per un arqueòleg o paleontòleg designat per la pròpia.
  2. L’ajuntament competent per atorgar la llicencia o, en el seu cas, l’entitat pública responsable de l’obra remetrà un exemplar de l’estudi mencionat en l’apartat anterior a la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, que, a la vista del mateix, determinarà la necessitat o no d’una actuació arqueològica o paleontològica, a càrrec del promotor de l’obra, a la que serà d’aplicació el disposat en els articles 60 i 64 d’aquesta Llei. Una vegada realitzada la intervenció, la conselleria determinarà les condicions a que deurà ajustar-se l’obra a realitzar. Esta intervenció serà supervisada en els mateixos termes establerts en l’article 62.1.
  3. Els Ajuntaments no concediran llicencia per actuacions urbanístiques en els terrenys i edificacions nomenats en l’apartat primer d’este article sense que prèviament se haja aportat l’estudi arqueològic o paleontològic previst en el mateix apartat i, en el seu cas, s’haja realitzat l’actuació a que fa referència l’apartat segon.
  4. Tot acte d’edificació i us del sol realitzat contravenint lo disposat en este article es considerarà il·legal i li serà d’aplicació lo disposat en l’article 37 d’esta Llei.

A part de sol·licitar còpia del Projecte que s’està fent ara, hem demanat còpia de l’Estudi previ sobre els efectes que les obres projectades pogueren causar en les restes d’esta natura, subscrit per un tècnic competent. Estudi que s’ha tingut que realitzar prèviament a l’inic de l’obra, donat que el Carrer Major te protecció de caràcter arqueòlogic, tal i com marca el PGOU.

També hem demanat un Informe tècnic en el que s’explique si a l’hora de concedir la llicencia per actuacions urbanístiques, l’Ajuntament ha tingut en compte l’estudi arqueològic o paleontològic previstes en l’article 62 de la Llei 4/1998 de la Generalitat Valenciana de Patrimoni Cultural Valencià.

I en el cas de que no s’haja aprotat l’estudi arqueològic o paleontològic previstes en l’article 62 de la Llei 4/1998 de la Generalitat Valenciana de Patrimoni Cultural Valencià, hem sol·licitat que s’aplique els disposat en l’article 37 d’esta Llei.

Al mateix temps, ens hem ficat en contacte amb Conselleria i Patrimoni per a ficar en coneixement este tema i ens han dit que s’havien despistat i que no havien demanat seguiment arqueològic, però tampoc l’Ajuntament que és qui dona llicencies d’obra i qui ha de vetllar pel compliment de la Llei ho havia tingut en compte. Despiste o fet a propòsit? ho preguntarem.

Des de Patrimoni arqueològic ens han comunicat que hui mateix hi ha una arqueòloga supervisant a peu d’obra i que de moment encara no han arribat a tocar nivell arqueològic, que serà la setmana que ve quan profunditzen quan es vorà si hi ha alguna cosa d’interès.