IMG-20150131-WA0000El passat dimarts 10 de febrer els veïns i veïnes del Carrer Major van celebrar una assemblea. L’objectiu era que se’ls informés sobre les obres que hi ha iniciades al carrer.

L’assemblea es va convocar degut a que les obres han començat sense que l’Ajuntament donés cap informació del que s’anava a fer i tenint els veïns necessitat de traslladar al Sr. Alcalde i als tècnics de l’Ajuntament els seus dubtes i problemes que es deurien solucionar.

Més de 70 veïns van assistir a la convocatòria, a més de l’Alcalde i l’arquitecte municipal, 3 regidors de l’equip de govern, els dos regidors de COMPROMÍS, un dels dos regidors de PAU i el regidor del PSPV-PSOE.

Després de la presentació de l’assemblea per part d’un dels convocants, va prendre la paraula l’Alcalde que va parlar durant, més o menys, una hora. Amb només dos plànols a la ma, sembla que Conselleria no ha enviat cap documentació més i sembla que l’equip de govern tampoc l’ha demanat. El Sr. Alcalde va explicar l’ampliació de voreres, la instal·lació de dos col·lectors per aigües fluvials. També va dir que el carrer seria d’un sol sentit en el tram més estret i que esta obra seria la primera fase del projecte.

Una vegada exposada la posició de l’equip de govern, van prendre la paraula els veïns, que li van traslladar la falta d’informació i sobre tot que el projecte no contemple la substitució de la sèquia que actualment replega les aigües fecals a escassos centímetres de les façanes i que provoca problemes d’humitats.  L’argument pràcticament unànime era que ja que es feien les obres, es tenia que donar solució a este problema, perquè si no s’hauria de desfer el que ara es farà per solucionar-ho en el futur.

El Sr. Alcalde argumentava que l’obra era de Conselleria i que no depenia d’ells. Que és molt difícil que s’amplie el projecte i que la situació econòmica és la que és i no hi ha diners.

Algú dels veïns assistents va proposar fins i tot pagar-se de la seua butxaca l’encadufat de les aigües fecals per evitar les humitats.

A d’altres els semblava vergonyós que la Conselleria diga que no te diners per solucionar el problema.

A la fi, el Sr. Alcalde es va comprometre a tornar a parlar amb la Consellera, però advertint que no hi ha diners i que serà difícil que s’accepte  la petició dels veïns.

Des de COMPROMÍS volem destacar que el PP va prometre que quan entrara en funcionament el desdoblament de la CV300, la Conselleria pagaria les obres al carrer Major, que solucionaria el tema de les aigües fecals i pluvials, que ampliaria voreres i que després el carrer passaria a dependre del poble. D’aquella promesa fa més de 7 anys. Han començat les obres sense donar cap informació als veïns. Fins i tot va vindre la Consellera Bonig i no van fer publicitat per por a que algun veí  poguera exposar-li les seues queixes.

El PP ha tingut diners per a megaprojectes, per a balafiar-los (despilfarrar-los) i fins i tot alguns dels seus els han furtat, però no tenen diners per a fer les obres ben fetes i  solucionar els problemes de la gent.

Per això, des de Compromís per Albalat dels Sorells hem demanat als nostres diputats en les Corts Valencianes que presenten una proposta per que  la Conselleria incloga en el projecte la substitució de l’actual sèquia d’aigües fecals per un col·lector. A més a més, hem sol·licitat una còpia de l’actual projecte a Conselleria.

És significatiu que siguen els veïns i veïnes qui convoquen una reunió i siguen ells els qui conviden a l’equip de govern a acudir per que els done informació del projecte. La cosa deuria haver anat al revés, l’Ajuntament és qui deuria haver informat i donat l’oportunitat de que els veïns i veïnes afectats pogueren opinar i aportar les seues propostes. Ara ja portem 20 dies d’obra.

Per a Nicolau Claramunt, portaveu de COMPROMÍS, la reunió va ser tot un exemple de democràcia participativa, COMPROMÍS vol donar l’enhorabona als veïns i veïnes que van acudir i als qui la van iniciar. Tant de bo açò és repetirà més a sovint. I per què no, per decidir moltes més coses del poble. S’ha demostrat que a Albalat és possible fer-ho. Llàstima les pilotes fora i excuses del Sr. Alcalde. Encara que no està tot perdut. Els veïns i veïnes han demanat la substitució de la sèquia d’aigües fecals per un col·lector en condicions. La pilota la te el Sr. Alcalde i la Conselleria. Vorem si hi ha diners o no, i si a la Conselleria li importen els veïns i veïnes d’Albalat.

Des de Compromís pensem que no es pot governar com ho fa el Partit Popular, d’esquenes als veïns i sense mostrar transparència en la seua gestió. És necessari estar en contacte amb ells, respondre els seus dubtes, explicar-los què es va a fer… Per això, si vols una nova forma de fer una política més participativa, més transparent, el proper 24 de maig tens l’oportunitat de canviar les coses.