Per primera vegada tres pobles veïns, que tenim necessitats i problemes semblants, ens hem unit a la recerca de fons europeus per a portar a terme les inversions que necessitem, en una iniciativa que és el triomf de la col·laboració i l’abandonament de les polítiques de campanar.
AlbalatMeliana i Foios hem encetat un procés de col-laboració i d’anàlisi de problemes comuns per generar una estratègia conjunta i marcar uns objectius a mig i llarg termini. Anem a intentar obtindre fons europeus i encetem un procés de col·laboració i d’unió amb uns objectius comuns que esperem perdure en el temps. 
Un pla “Estratégico de Desarrollo Urbano Sostenible e Integrado” (EDUSI) pretén aspirar a la millora de la competitivitat econòmica mitjançant l’impuls d’un model econòmic més intel·ligent, recolzat en la investigació, la innovació i, amb especial atenció a les necessitats i potencial de les PYME. És a dir promoure accions que caminen cap a una economia que utilitze més eficaçment els recursos, més verda i més competitiva. Des de la Comunitat Europea es cofinançaran mesures concretes l’àmbit d’acció de les quals siga l’espai urbà format pels tres municipis associats.
En el següent enllaç podeu consultar en què consisteix i quines són les fases de l’estratègia EDUSI que l’Ajuntament d’Albalat dels Sorells està preparant conjuntament amb Meliana i Foios i que hem anomenat ViuHo, viure als pobles de l’horta al segle XXI: http://www.viuho.eu/