Cultura, educació i formació en marxa

Arribades aquestes dates volem fer un repàs a tot allò que des de la regidoria de Cultura, Educació i Formació hem aconseguit dur endavant a Albalat.

És evident, i a ningú se li escaparà, que algunes coses han canviat al nostre poble en les actuacions des de l’àrea de Cultura. La recuperació de la cultura valenciana, durant tant de temps marginada i reduïda al folklorisme més estèril pels governs local i autonòmic, és un dels pilars bàsics de la política cultural de Compromís i en aquest sentit hem treballat per dignificar, per exemple, la festivitat del 9 d’Octubre, dia nacional del poble valencià, l’èxit de participació del qual parla per si mateix. A banda d’això, hem apostat per fer d’Albalat un referent comarcal en dansa, amb la creació del Festival Albalat en Dansa; hem encetat la celebració dels ja tradicionals sopars en honor del gran escriptor Vicent Andrés Estellés, la Nit Estellés; hem apostat per innovar al món faller amb la Nit d’Albaes, magníficament rebuda per les falles el dia de la plantà; i ens ha enorgullit poder homenatjar una veïna del poble amb la projecció del documental Dona, horta, aigua i farina. Carme la filla del Moliner, emmarcat dins del projecte Artxiviu.

Estem especialment orgullosos d’haver dut endavant propostes d’oci col·lectiu com les representacions de la Nit d’Ànimes, de les activitats del Juliol a la fresca, amb, entre d’altres, l’estrena de la Jota d’Albalat pel grup de danses d’Albalat dels Sorells i la rondalla Samaruc i les projeccions de Cinema en Valencià, proposta que modestament intenta subsanar el que els governs “populars” ens han negat des de temps ja massa llunyans: l’accés a l’oci audiovisual en la llengua pròpia, objectiu que la política del PP exercida a Canal 9 s’encarregà d’eliminar: primer eliminant pràcticament el valencià de la programació i, posteriorment, eliminant directament la televisió pública. Però hi ha hagut encara més coses i ha estat un plaer poder haver celebrat el desé aniversari de la companyia de teatre local Barana Teatre, amb la representació de dues de les seues obres, així com poder viure l’estrena com a director de l’albalatà Jordi Tamarit, amb l’obra Reencuentros. I no volem tampoc oblidar l’aposta per la Setmana cultural, amb activitats com l’impressionant concert Botifarra a banda, amb Pep Gimeno el Botifarra i la Unió Musical d’Albalat, o la impagable xarrada sobre el 25 d’abril de l’historiador i tècnic de cultura Lluís Mesa. En darrer lloc, i per anar obrint la programació nadalenca, ens il·lusiona incentivar la recreació de betlems amb la primera edició d’un Concurs de Betlems que estem ja preparant.

Per tothom és coneguda la campanya encetada des de la conselleria d’Educació, anomenada Xarxa Llibres. Doncs bé, des de l’ajuntament, celebrem que ja s’haja realitzat el pagament de la segona part d’aquest programa, el qual no hauria estat possible sense la participació de l’AMPA i, evidentment, l’escola. En total s’ha dedicat una partida de 16.411,57€. Per una altra banda, volem destacar els cada vegada més necessaris cursos d’educació vial per als més joves, així com les novedoses actuacions de Bibliopiscina, amb tallers de reciclatge, que complementaven a la perfecció els millors moments d’oci estival. En relació a açò, estem també especialment contents amb la cobertura que hem pogut ofertar en les anomenades Escoles de Pasqua, Estiu i Hivern, aixi com el Taller d’Estiu, des de fi de curs fins l’inici de l’escola d’estiu. No cal dir que, en la nostra aposta sense complexos pel valencià, estem esperant ansiosos els actes de la XXX Trobada d’Esoles en Valencià, que serà un dels pilars bàsics de la pròxima primavera cultural.

Quant a l’àrea de Formació, a banda dels cursos d’anglés a tots els nivells i del nivell mitjà i superior de valencià, ens ompli d’orgull haver encetat un curs de valencià adreçat específicament al personal laboral de l’Ajuntament. I en la formació de joves, base del nostre futur, hem aconseguit quatre becaris, que s’han d’afegir als altres quatre que ofereix el programa “La Dipu te beca”.

I, per què? Tenim moltes raons per a continuar amb esta tendència i augmentar-la. Un poble actiu no pot deixar d’aprendre, i no pot limitar l’aprenentage únicament a la formació reglada. La transversalitat fa que es puguen ampliar les competències des de diversos àmbits i això es reflexa a nivell de millores acadèmiques. És ací on activitats fetes des de la Regidoria de Cultura i d’Educació tenen un lloc molt destacat. Invertir en Cultura, i per extensió en activitats culturals, millora la formació, tant dels menuts com dels majors. Cal tindre en compte que l’educació no s’ha de limitar ni en el temps ni en l´espai. La formació la necessitem tota la vida, estem en continu aprenentage i què millor que fer-ho sense esforç i per gust. No sols aprenem a l’escola o la universitat o als cursos de formació, aprenem vivint i gaudint de les activitats en les quals participem. Quina sort poder millorar les nostres competències sense eixir del nostre poble! Amb les activitats culturals ens apropem a la nostra Història -amb la celebració del 9 d´Octubre o la xarrada sobre el 25 d´abril-, participem de les tradicions -amb la Nit de les Ànimes o les Albaes-, ens endinsem a la literatura -amb la Nit d´Estellés o amb la Bibliopiscina-.

Invertint en activitats culturals, d´una manera transversal fa millorar els índexs de rendiment escolar i ajudem d´esta manera a l´escola pública en una de les prioritats marcades per a aquest curs per la Generalitat Valenciana.

Participar en activitats culturals, i per tant, educatives, millora el nivell de vida, millora el benestar del nostre poble, disminueix l´abandonament escolar, i per tant, ens prepara millor per al futur.

 

 

 

Arxivat en: Cultura i Educació, El Fanal

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *