Fa ara, més o menys, un any i mig que un govern de canvi arribà a Albalat. Un intens any i mig en el qual els membres del nostre grup municipal han intentat demostrar que altra manera de fer política, de gestionar els interessos públics, era possible.

Massa temps hem estat dormint en la monotonia del no-res. Dormint fins habituar-nos al fet que en Albalat mai passava res, mai succeïa res. Un any era igual a l’anterior. El mateix calendari d’actes, la mateixa sensació de que tot estava inventat. Com a molt, un “arreó” d’obres públiques el darrer any de legislatura per demostrar que l’Ajuntament feia la seua feina. I com no podia ser d’altra manera, eren obres fetes a preses i carreres, amb l’únic objectiu de poder celebrar una inauguració. Què més donava que s’obrira el carrer Major i no es tocaren les canonades de fecals, què més donava que l’Ecoparc s’haguera construït del revés i no pogueren accedir els vehicles, i què més donava que el Vetlatori s’obrira sense llicència d’activitats i empalmat a la xarxa elèctrica d’obra. Rutina, tot rutina.

Colau, Sònia, Marisa i Xavi entraren a fer-se càrrec de les seues responsabilitats fa sols un any i mig. Tots i totes sabien, sabíem, que no anava a ser gens fàcil. Feia ja molt de temps que, des de l’oposició havíem estat denunciant la gestió negligent del PP, que deixava darrere una situació econòmica que limitava en bona mida la capacitat d’acció del nou equip de govern.

Podríem haver-nos quedat llepant-nos les ferides, amagant-nos darrere de la nefasta herència rebuda, però eixe no és el nostre caràcter. Des d’un primer moment, els membres del nostre grup municipal van decidir prendre la iniciativa i buscar recursos de qualsevol lloc per poder iniciar la transformació d’Albalat i fer-lo un poble dinàmic.

En tan sols un any i mig hem capgirat la dinàmica. Les gestions fetes davant altres institucions (Conselleria, Diputació, Europa) i el canvi de polítiques també a la Diputació i Generalitat, ens han permès accedir a fons de finançament nous, com ara la línia d’Inversions Financeres Sostenibles, que permetran els propers anys dur a terme obres de millora al poble, algunes de les quals (la millora en l’accessibilitat de les voreres) ja s’han posat en marxa. La incorporació d’Albalat a la proposta del projecte EDUSI, junt a Foios i Meliana, si arriba a bon termini, comportarà igualment un important volum d’inversions per dinamitzar el poble. La Conselleria s’ha compromès a fer el projecte de reforma del carrer Major en tot el seu recorregut pel poble, una vella aspiració de tots i totes. I en breu s’iniciaran les obres de remodelació del pati d’infantil del col·legi, per tal de fer-lo més segur i acollidor als nostres xiquets i xiquetes.

Però també hem procurat treure-li millor partit als nostres recursos propis. Malgrat les limitacions imposades pel ministeri, s’ha mirat d’activar les borses de treball i, entre altres, s’ha aconseguit contractar temporalment a 8 persones de neteja per al col·legi. També, amb col·laboració d’altres institucions, s’han contractat temporalment a 12 veïns i veïnes per feines de neteja i manteniment. I perquè des de l’Ajuntament és volen fer be les coses, es vol incorporar al personal de la colla municipal al conveni col·lectiu que vetla pels drets laborals dels treballadors de l’Ajuntament i del qual es trobaven exclosos. D’eixa manera, veuran reconeguts els seus horaris, funcions, responsabilitats i drets.

 

Estem tornant a posar a Albalat en el mapa del pobles que estan orgullosos d’ells mateixos, dels pobles respectats. I així, l’any 2017, per primera vegada, Albalat dels Sorells acollirà la Trobada comarcal d’Escoles en València, convertint-nos en referent en la defensa de la nostra llengua i de l’educació en valencià. Una oportunitat per donar-nos a conèixer ja que el 2 d’abril s’esperen a Albalat més de 10.000 persones.
I sempre des d’un compromís ferm: LES NOSTRES REGIDORIES HAN DE LIMITAR I RESPECTAR ESCRUPOLOSAMENT EL PRESSUPOST ASSIGNAT ANUALMENT. I així estem fent-ho. D’eixa manera, no sols estem activant la política local i la vida social del poble, sinó també estem fent-ho al temps que estem reduint la llosa del deute heretat. Perquè altres polítiques són possibles. I altra manera de fer política també. Per això som gent de COMPROMÍS.